Правителството отпусна 15 милиона лева за православната църква. Това са държавни пари за заплати на свещениците. Така църквата ще може да спестява по 5 милиона лева на тримесечие за ремонти на църквите.

Манастирът „Свети 40 мъченици” в село Лева река, Трънско, е възстановен с 600 хиляди лева по програмата за развитие на селските райони. За него има пари, но за църквата в село Искра, Община Ситово – не.

До 2020 г. Европейската комисия отпуска 25 милиона евро за ремонт на църкви и други религиозни храмове, паметници на културата. Такъв е случаят с църквата и манастирът в село Лева река, където се предполага, че е открито първото изображение на Св. Кирил Философ.

Ако храмовете не притежават статут на паметник на културата обаче, са обречени на гибел.

Църквата в дунавското село Искра, в което има само 20 български къщи, а населението е основно турско, е в лошо състояние. Единственият човек, който се грижи за нея, е Даниел Станчев. Казва, че свещеник там не е идвал от година и половина. Не вижда бъдеще за църквата.

За да бъде спасена църквата, тя трябва да получи статут на паметник на културата и така да може да кандидатства по европейските програмите за средства за ремонт, а това зависи от Министерството на културата.

Оптимистичното в случая е, че програмата за селските райони продължава и други храмове в България ще могат да участват.