Най-младият кмет в Родопите ремонтира сам кметството си. След промяната в Изборния кодекс Анит Божанов се кандидатира за кмет на рудоземското село Коритата. Печели още на първи тур кметската надпревара, но се оказва, че за него няма работно място.

Анит е само на 24 години, но вече отговаря за цяло село. Ремонта на старата детска градина, където навремето се помещавало кметството, започва месец след края на изборите. Сградата била в окаяно състояние, с течащ покрив.

„Вече си имаме отделно кметство, иначе двете села бяхме заедно, с един кмет, с общо кметство в село Пловдивци долу”, обяснява той.

Сега кметският кабинет е почти готов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ангажирах се с това, защото ако трябваше да се върши с проекти, трябваше да има търгове, проекти, да го направи фирма, щеше да отнеме супер много време, а в това време ние ще го направим и ще излезе по-евтино. Материалите ни ги дава общината, кметът Румен Пехливанов, а на мене приятели ми помагат, баща ми и хората от селото се включват", казва Анит.

Снимка: btvnovinite.bg

Плановете на младия кмет са с тази сграда да се направи читалище и младежки клуб с тенис маса и фитнес уреди.

„Искам да се развива туризма, имаме екопътеки, които са изградени по програми, има много места, където да се ходи", подчертава Анит.

„Има хора, които не могат да си попълнят обикновени документи, декларации, заявления, молби, трудно им е , идват при мен, помагам им с каквото мога", допълва кметът.

В селото живеят над 200 души. Повечето работят в Рудозем.

„Ако си има работа тук, никой млад човек няма да отиде в чужбина и където и да било другаде”, казва още Анит Божанов.

„Знаех си, че ще има трудности, но аз съм упорит човек, не мога да се откажа и да ме уплаши нищо, свързано с работа", посочва той.

Дори и без кабинет, Анит е нахъсан да работи за развитието на родното си село. Казва, че и за миг не е съжалил, че се е кандидатирал за кмет.