Над 1000 големи компании спряха производство за около час преди обед в знак на протест срещу плановете за увеличение на цената на тока за индустрията.

Най-масов протестът беше в Стара Загора. Бизнесът в града масово затвори своите предприятия за час, за да демонстрира недоволството си от готвения скок в цените на тока за промишлеността. На улицата излязоха над 2500 души от 40 предприятия в града. Протестното шествие, което блокира центъра на града продължи близо 2 часа.

Общо в региона 70 фирми изключиха за 60 минути част от производствените си мощности, обявявайки се твърдо за реформи в енергетиката.

Над 2500 работници от 40 предприятия в Стара Загора излязоха на улицата ,за да кажат не на вдигането на тока за индустрията. Притеснението на хората е, че скъпият ток ще ги остави без работа

В Русе над 20 фирми подкрепиха протеста. Точно в 11 часа те спряха производствените мощности, а работниците и служителите излязоха пред сградите с плакати.

Във Варна за един час бяха изключени всички машини в завод от сферата на високите технологии. В предприятието, където работят над 350 души, смятат, че скокът на тока за индустрията ще оскъпи продукцията им, без да могат да я продават по-скъпо.

Протестираха и предприятия в Бургас. В завода за вентилационни системи смятат, че поскъпването на продукцията им, главно за износ, ще ги направи неконкурентоспособни.

По данни на браншовите организации за времето на едночасовата стачка днес предприятията са изключили около 150 мегавата мощност от енергийната система. От Електроенергийния системен оператор обаче отчетоха незначително отклонение.