Българските мюсюлмани се готвят за своя голям празник Курбан Байрам, който започва от четвъртък с молитва във всички джамии. Байрамът отговаря на християнския Великден и на еврейската Пасха и е предшестван от днешния ден, наречен Арефе.
В Руен хората почиват, защото в деня Арефе не се работи. Днес мюсюлманите постят и в домовете им кипи подготовка за големия празник. Тази вечер е благословена и се вярва, че молитвите ще бъдат чути, а желанията се сбъдват.
„Това е един повод семейството да се събере. Всички близки, по-младите отиват и целуват ръка на по-възрастните - ако има сърдити, да си поискат прошка, имат повод да се сдобрят”, казва Перихан Фета.
Перихан подготвя празничната маса, на която задължително ще сложи лозови сърми с ориз. Роднини й помагат в приготвянето на сладките баклави, тиквеник, катмите и тутманици, както и задължителната солена баница.
Приготвя се и курбан. Според обичая овенът се къносва на седем места, а преди да бъде принесен в жертва, задължително се пои с вода.
Празникът е свързан с покаянието, помирението и опрощението. От поколения мъжете в семействата посещават свещения мюсюлмански град Мека. Денят Арефе завършва с хубаво турско кафе, което приготвя стопанката.