Над 60 олимпийски отличия са спечелили българските отбори по природни науки през изминалата година.

Докато ни показва медалите си по астрономия, разбираме, че Константин Карчев обича да готви, прави купони и слуша „Пинк флойд”. „Това е обложката на албума на „Пинк флойд” „The Dark Side of the Moon” - един от любимите ми албуми, и реших да нарисувам него. Сметнах го, това е физически феномен, т.е., ако тук наистина имаше една призма и влезе сноп светлина, горе долу така щяха да се разпространят лъчовете”, разказва младежът.

18-годишният ученик е любител на астрофотографията, а най-често фотоапаратът му е насочен към съзвездието Орион. „Орион просто е твърде ярък, твърде видим, винаги може да се познае кое е той и едната му звезда е синя, другата червена и той не е само съзвездие, а и мъглявина”, разказва Константин.

Той е едно от децата от националния отбор на България по астрофизика. На международната олимпиада тази година печели сребърен медал.

Общо 67 отличия са спечелили отборите ни по природни науки през миналата година - 10 златни медала, 21 сребърни, 29 бронзови и 7 почетни грамоти.

Медалистите бяха поздравени от президента. „Продължавайте да търсите граници, продължавайте да постигате, работите, мечтаете. Вие сте бъдещите лидери на България, вие ще имате решаващата роля”, заяви Росен Плевнелиев пред медалистите.

Само от началото на тази година отборите по математика, физика и информатика вече завоюваха 7 медала.