24-годишният Валери Стоилов и по-малката му сестра порастват много малки. Майка им напуска този свят, когато са още деца. Преди две години си отива и баща им. Единствените близки, на които децата разчитат, са техните леля и чичо. През есента на миналата година Валери понася още един удар от съдбата - става жертва на нелепа катастрофа. Озовава се под колелата на камион, шофиран от негов приятел насред полето.

„Отидохме да натовари камиона и... оттам не си спомням. Явно някаква грешна маневра или нещо от тоя сорт. И аз съм се озовал под камиона или съм паднал, както твърдят очевидците”, разказва младият мъж.

Валери оцелява, но лежи близо месец в „Пирогов” със счупен таз и череп. Дори след лечението трудно ходи и не може да сяда. Рехабилитацията, която му се полага по Здравна каса, обаче е крайно неостатъчна - едва 7 дни болничен престой и след преценка на личния лекар и възможност - допълнителни процедури за извънболнично лечение. Да пклаща сам е непосилно.

„В неговия случай първите 6 месеца са много решаващи за резултатите от заболяването. Той е ограничен във възможностите да идва през тези 6 месеца и това прекъсване определено води до забавяне на резултатите”, обясни Весела Димитрова, която е кинезитерапевт в Национална специализирана болница за рехабилитация

„На мен лицето ми се изкривява ужасно много. Вие сега ме виждате след близо 12 дни рехабилитация и затова изглеждам така. Иначе преди бях направо ужас. Носът ми се беше преместил под окото. Ако не се стимулират тези мускули да поддържат лицето, тези започват да се свиват”, казва Валери.

Преди инцидента той и сестра му са студенти последна година в Минно-геоложкия университет. Заради продължаващата рехабилитация обаче, Валери не може да се върне и през последния семестър от следването си ще трябва да прекъсне. Със сестра си наскоро разбират, че от своите родителите са наследили огромен дълг от 50 000 лева.

Никой не може да даде гаранция до каква степен ще се възстанови момчето, но по принцип забавянето на рехабилитацията намалява резултатите. Валери вярва, че след време ще успее да се излекува напълно и ще има възможност да се реализира в чужбина.

Всеки, който желае да помогне на Валери, може да се свърже с него на номер 0897 806 933.

Можете да помогнете със средства и на банкова сметка:
Валери Стоилов Стоилов
BG24FINV91501015449335