Арабската и мюсюлманската общност в България изрази съпричастност към страданието на френския народ. Те не очакват мнозинството от българите да реагират с враждебно отношение и актове на ксенофобия след терористичния акт в Париж.

Сирийците у нас се солидаризира с болката на френския народ и остро осъдиха атентата срещу журналистите на „Шарли Ебдо”. Според Акрам Наюф от сирийската опозиция терористите не правят разлика между християни и мюсюлмани.

„Тези, които споделят тези идеи, не принадлежат нито на исляма, нито на цивилизацията. Те са примитивни и символ на мракобесие и изостаналост. Тези терористи не правят разлика между християни, мюсюлмани и евреи - всеки, който не споделя техните виждания, е техен враг”, обясни Акрам Наюф.

Махамад ал Бармауи от асоциацията „Свободна Сирия" има български паспорт и живее в България от 17 години. Не смята, че българите ще се настроят враждебно към арабската общност у нас след случилото се.

„Имам дете тук, в България, което е баш българин или българче и смятам, че не би трябвало да е натяквано в училище, че баща му е арабин или е сириец или мюслиманин. Да не правят такава връзка по един или друг начин, да се разбере, че не всички мюсюлмани са лоши, както не всичките християни са добри. Да не слагаме под един знаменател. Това е един зловещ акт, който би трябвало да е осъждан от всеки един нормален човек, независимо от религията и етноса”, категоричен е Бармауи.

Журналистът-анализатор на проблемите в Близкия изток Руслан Трад, който наскоро се завърна от Ирак, все още има твърде много неизвестни около самоличността на атентаторите и е прибързано да се твърди със сигурност, че са част от „Ислямска държава”.

„Много е трудно да се коментира - може да е „Ислямска държава”, може да е „Ал Кайда в Йемен”, за мен остава въпросът как установиха, че са точно тези хора - да не са подхвърлени личните карти. Въпорсите са много, а отговорите са малко, да не влезем в сферата на спекулациите. В днешно време изявления от типа на това, че може да са членове на „Ислямска държава”, е опасно, без да има сведения за това. Тези конкретни личности, показани от френската полиция, са съдени за това, че са прекарвали хора от Франция за Сирия - трябва да бъде доказано че те са извършителите”, коментира журналистът Руслан Трад.

Според него България не е на челно място в списъка на терористите, защото не участва с военна сила срещу „Ислямска държава”.

Главното мюфтийство осъди убийствата в Париж. У нас Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) няма данни за терористична заплаха за България и задграничните ни представителства по света.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел