Една година се навършва днес от наводнението в Мизия. Бедствието погуби два човешки живота, десетки съдби и домове, а виновни все още няма.

Тягостна беше атмосферата в Мизия, въпреки че датата съвпада с панаирните дни, които хората тук сами избраха да не бъдат отменени заради черната годишнина. В храма „Светите апостоли Петър и Павел" беше отслужен молебен за здраве и благополучие на пострадалите.

„Страшна работа беше. Преби ни, момиченце, преби ни значи тука. Това не беше така наводнение, ми това си беше направо потоп", разказва Елена Крушовенска.

„Багаж, всичко, ето го - в чували, в кашони, да. Материали скъпи, майстори скъпи, 900 лева са ми вземали за това и за това тука, дето съм го направили. Ето и другите стаи, които очаква, излъгаха, че ще дадат пари", споделя Мая Иванова.

Всяко второ домакинство в Мизия е понесло щети за десетки хиляди. Помощта, която са получили обаче рядко е четирицифрена сума.

От одобрената от Еврокомисията помощ от почти два милиона евро за региона Областната администрация е одобрила за Мизия 1.7 млн. лв. Но парите са само за почистване на коритото на реката. Финансова помощ за хората няма.