Медицинска апаратура- на оживени обществени места. Кардиолози предлагат на стадиони, в метро станции и големи магазини да бъдат поставени дефибрилатори.

Представете си, че пазарувате в мола или чакате полет на летището. Внезапно, на човекът до вас му прилошава. Ако сте хладнокръвен и бърз, може да спасите живота му за няколко секунди.

„Това е подобно на пожарогасителите - когато има пожар, всеки би могъл да прочете бързо инструкциите и да го използва. Това са автоматични кардиовертер дефибрилатори, умни машинки”, посочи доц Иво Петров.

Дефибрилаторите са автоматични - апаратът сам прави кардиограма и дава инструкции и направления на български. „Тези т.нар. "лъжици", поставени на гърдите на пациента, се извлича запис от тях и апарата сам решава дали се касае за ритъмно нарушение, което е потенциално фатално, и сам преценява дали и кога да подаде разряд”, уточни той.

Част от местата, на които ще бъдат поставени автоматичните устройства, са метростанции, летища, детски градини и големите търговски центрове.

Първоначално, умните устройства ще могат да се използват само след обучение от Българския червен кръст. Около 2 дни са необходими, за да може всеки, който няма медицинско образование, да се научи да работи с дефибрилатор.

„Няма как да навредите, защото той ви казва какво да правите и вие ако знаете, минали сте този курс, лесно може да се помогне на един човек, който в този момент крайно се нуждае от тази помощ”, беше мнението на Надежда Тодоровска.

Автоматичните дефибрилатори могат да бъдат поставени в рамките на година, но след законодателни промени. В момента, право да извършват дефибрилация имат само лекарите. Ако здравното министерство одобри идеята, първият дефибрилатор ще бъде поставен именно до сградата на ведомството. Не само заради символиката, а и защото на метри от него е една от най-големите метро станции в София.