Полицаи започнаха масови проверки за незаконно месо преди Великден. Те следят за съмнителни товари по пътищата.
Ветеринари обикалят производители и търговци в търсене на опасна стока. Проверките за негодно или опасно месо започнаха преди Цветница и ще продължат до Гергьовден.
„Проверяват автомобили с възможност за превоз на месо и живи животни”, обясни Петър Грошев - началник на "Криминална полиция" - ОДМВР – София.
Всеки, който транспортира големи количества месо и яйца, трябва да докаже с документи откъде и как ги е купил.
„До момента имаме едно нарушение - на територията на РУ Ихтиман. В багажник на лека кола установихме 35 заклани агнета”, каза Грошев.
В Костинброд ветеринари и полиция проверяват условията за работа и документите. Заради строгите санитарно-хигиенни изисквания в цеха, където се преработва месото, екипът ни е допуснат да влезе, но само донякъде.
Преди всяко влизане в цеха работниците минават през система за дезинфекция.
„Ако не си дезинфекцира ръцете, не го пропуска шлюза и не може да мине човекът”, разяснява собственикът на месокомбината Еленко Маринов. В цеха нарушения не бяха открити.
Месо без документи се конфискува, а на нарушителите се съставят актове до 5000 лв.