Масови проверки по рибните борси се провеждат заради наближаващия Никулден. Освен за произхода на рибата, инспекторите от Агенцията по храните и Изпълнителната агенция по рибарство проверяват и как се съхранява тя.

„Проверяваме документите за първа продажба, както и декларацията, за да видим дали съответства количеството, което има тук, което е изложено въобще в магазина, с това, което е закупено”, обясни младши експертът от „Рибарство и контрол” във Варна Владимир Димитров.

Рибата, която е в замразено състояние, трябва да се съхранява при минус 18 градуса, а рибата, която е в охладена, трябва да бъде в лед. Това уточниха пък от Агенцията по безопасност на храните.

Междувременно вече има и заловени бракониери. Тази сутрин е задържан джип с нерегламентиран улов на пътя от Велики Преслав до Шумен с около 40 килограма на сулка и каракуда. Иззети са 600 метра мрежи, а рибата е конфискувана.

Ако бракониерите не бяха хванати, вероятно рибата щеше да стигне до потребителите чрез улични търговци. Те на свой ред убеждават клиентите си, че рибата е прясна, защото току що сами са я уловили. Минималната глоба, която ги грози, е 500 лева.

Инспекторите конфискуваха от търговците около 20 килограма лефер, който ще бъде унищожен. Ако го бяха продали, уличните търговци щяха да имат близо 120 лева чиста печалба.