Българки излязоха на мирен протест на днешния Международен ден за превенция на насилието над жени. Пред столичната АГ болница Шейново се събраха жени с призив за по-добро отношение от лекари и акушерки при раждане.

Пред болница Шейново се събраха десетина майки. Повечето от тях твърдят, че са претърпели насилие именно в родилните домове в страната и че им е нанесена физическа и психическа травма.

Майките казват, че имат нужда да простят за преживяното насилие, за да се освободят от травмата, затова са на протест. Апелират медицинските лица да не прилагат интервенции, доказали според тях вредата си върху родилния процес и здравето на бебето и майката.

Искат да се промени раждането в България и апелират към докторите да се прекрати рутинното прилагане на интервенции, които не са необходими. Настояват да се осигури възможност за първи контакт между майката и бебето непосредствено след раждане.

Инициативата ще продължи със снимки на майки от цялата страна, които ще носят плакат с думата „прощавам”. Те ще бъдат качени във Фейсбук страницата на кампанията.