Това, което се изповядва в Пазарджик, само се крие под името на религията. „Ислямска държава” прави същото – твърди, че идеите ѝ се коренят в исляма, но няма такова нещо. Така преводачът Мадж Алгафари коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV твърдението на мюсюлмани от Пазарджик, че бурките са неразривна част от исляма.

Той даде пример с един от хадисите на пророка Мохамед, когато той бил седнал сред мъже и жени. Един от последователите му загледал една от присъстващите жени. Мохамед забелязал това и отклонил брадичката му. Според Алгафари ако пророкът е искал жената да се забули, е щял да я покрие. Вместо това той е отместил погледа на мъжа.

Това е само един пример, че тълкуванието на религията зависи от човека.

Според него крайното салафитско течение в исляма е намерило почва в Пазарджик, защото районът е беден и хората лесно могат да бъдат привлечени.

Алгафари заяви, че е убеден, че мюсюлманките в Югозападна България получават заплащане, за да носят бурки. „Въпреки това нямам доказателства. Това е като корупцията – необходими са много доказателства, за да се докаже, че е имало плащания”, допълни той.

За незаконните отряди, които ловят бежанци, за опасността от екстремизъм, както и за гостоприемството на арабите, вижте повече в цялото интервю: