Председателят на ВКС Лозан Панов беше категоричен, че никога не е имал намерения да става политик.

Той подчерта, че не се разпознава в казаното вчера от главния прокурор Сотир Цацаров, че "политик не се става в рамките на мандат в съдебната система".

Никога не съм имал политически намерения. Изразяването на позиция по повод доклада на ЕК не е проява на човек, който иска да става политик, отбеляза шефът на ВКС.

"Само от нас зависи да оправим нашата правосъдна система съобразно европейските изисквания. Европейските стандарти за независимост на съда наистина изискваха мнозинство в колегията на съдиите за взимане на решения за кадровите назначения, ръководството на съдебните институции, а също така за дисциплинарните производства", обясни той.

Продължавам да казвам, че с конституционните промени историческият компромис не се случи, допълни Панов.

"Когато стана въпрос за чужди експерти в прокуратурата, имаше мнения, че това е стъпка към съдебен борд. Не го приемайте в буквален смисъл", призова още Лозан Панов.

"Ако става дума за чужденци, колко време ще им трябва, за да могат да се адаптират към българското законодателство? Ако сложим до всеки съдия или прокурор по един експерт, дали това нещо ще помогне на съдебната система", запита той.

Панов заяви, че няма да прави предложение до Етичната комисия на ВСС по повод случая със смъртта на съдя Цветан Ценов, като допълни, че комисията може да се самосезира, ако реши.