Близо 10 млрд. долара – толкова струват на българите престъпността, конфликтите и разходите за военщина. Нашата страна се изкачи до 28-мо място от 163 страни в Световния индекс на мира, а суперсилите САЩ и Русия са в дъното на класацията.

Проучването се провежда всяка година от институт в Сидни, Австралия.

Тенденцията за последните години е към влошаване на обстановката в света – не само заради заради войни, но и в следствие на вътрешни конфликти. Експертите посочват, че ситуацията рязко се е влошила след избухването на Световната икономическа криза.

За последното десетилетие жертвите на бойното поле са се увеличили с 408%, а загиналите при терористични актове – с 247%. Бежанците по света са станали двойно повече. Очаквано, най-голямо влошаване има в Близкия Изток и Северна Африка.

Кой как се класира

“Златото” в Световния индекс на мира е за Исландия, която е първенец по мир от 2008 г. досега.

Следват Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания.

На дъното пък са Сирия, Афганистан, Ирак, Южен Судан, Йемен. Това са държави, в които има война или сериозни вътрешни конфликти.  

Как се измерва мирът?

Експертите използват три групи индикатори.

На първо място са конфликтите – външни и вътрешни и измерени по продължителност, жертви и създадени проблеми в отношенията с трети страни.

Следва обществената и политическа сигурност – броят на жертвите на престъпления, на затворниците и на полицаите.

На последно място, но не по значимост, е милитаризацията като разходи за отбрана, брой войници и оръжейни запаси.

А колко струва липсата на мир за 1 година?

Експертите изчисляват, че насилието причинява загуби, които се равняват на 12,6 процента от световния БВП. Най-много пари отиват за военни разходи и сигурност, но преките загуби от въоръжени конфликти, нестабилност и организирана престъпност също се измерват в трилиони.

Във всички от тези случаи говорим за средства, които не са отишли за подобряване на условията на живот на гражданите.

В числа, това прави 14 трлн. долара. Това е три пъти и половина повече от това, което произвежда за година една от четирите най-могъщи икономики в света – германската. Действително, това е по-ниска стойност в сравнение с предходната година, но продължава да е близко до рекордните нива. Тежестта е особено голяма за страните, които са най-далеч от мира, защото техните икономики са изключително отслабени.

В България процентът от БВП, отнет от липсата на мир през 2016 г., е 7,5% - по-нисък от средния за света. Обърнато в цифри обаче това са над 9,8 млрд. долара т.е. близо 1400 долара на човек. На този фон в Сирия, например, насилието коства приблизително две трети от БВП на страната.