Кралски особи от Европа пристигнаха в София за 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски. За празненството утре, в България е и цялото царско семейство.

За последен път царското семейство се събира в България преди 10 години, за 70-ата годишнина на Симеон. Тогава празникът във Врана е в тесен семеен кръг.

Днес от Лондон първи пристигна княз Кирил Преславски. „Това е много специален случай. Много емоционален за нас и ние сме много щастливи, че баща ни достигна тази възраст в добра форма”, посочи той.

Князът поддържа тесни връзки с българската общност на Острова и следи процесите, които могат да засегнат сънародниците ни заради брекзит.

По думите му ситуацията все още е неясна. „Знаете, резултатите от парламентарните избори показват, че може би няма да се случи желания "твърд курс" по брекзит. Това според мен ще е добре за европейците във Великобритания и разбира се за българите там”.

Час по-късно в София бяха и князете Константин и Кубрат и княгиня Калина със семействата си. Сред внуците бе и най-малкият - Симеон-Хасан. 

Повечето чуждестранните гости също са в София. Сред тях са испанската кралица София, както и кралските семейства на Сърбия, Албания, Румъния, Черна гора.

В катедралния храм "Св.Александър Невски" патриарх Неофит ще отслужи утре молебен за здравето на царя.

Вечерта двореца Врана ще посрещне 400 гости.