Десетки калоферци са в трескава подготовка за участие в мъжкото ледено хоро във водите на река Тунджа по повод Богоявление или Йордановден. Започва се тази нощ, като желаещите да участват в ритуала за изваждането на Разпятието след тържествения водосвет се събират на "тайно" място, разказа за БТА кметът на Калофер Румен Стоянов.

По думите му участниците набират кураж и сили за влизане в ледените води чрез патриотични песни и греяно червено вино. Рано сутринта на 6 януари облечените с народни носии участници тръгват с националното знаме, под звуците на народен оркестър и революционни песни към реката до Черковския мост.

Традицията, която е на над 150 години, повелява в ритуала да участват само мъже. Те влизат в ледените води под съпровод на тъпан и танцуват в реката почти половин час. През това време свещеници изпълняват тържествения водосвет и хвърлят Разпятието във водата. Според традицията, който хване кръста го предава на най-малкия участник, а той от своя страна на свещениците.

Стоянов посочва, че възрастовата граница на "танцьорите" с всяка година пада надолу. Увеличава се и броят на родителите, които кръщават децата си на този ден в реката.

През последните години на хорото се хващат над 100 мъже. Все по-често в ритуала се включват и мъже от различни краища на страната, който са дошли специално за това в Калофер.

Калоферци разказват, че досега не се е случвало някой от участниците в ритуала да се разболее, независимо какво е било времето и колко са престояли в ледените води на реката.

Хорото е отражение на библейската притча за покръстването на Иисус Христос в река Йордан, като в момента на Светото кръщене небето се разтваря и Светият дух слиза на Земята като гълъб. Народното поверие гласи, че ако реката е замръзнала - годината ще е здрава и благодатна, а всеки който се намокри в светените води не се разболява.