Той разбира от дронове, измислил е как уискито да върне аромата си на дъбова бъчва, занимава се и с вино. Явно е щастлив човек, защото твърди, че работата е любимото му занимание. Какво е да си иноватор и как да превърнеш работата в удоволствие?
Историята на живота му е формула за успех. Той е Трифон Михайлов - човекът, който превръща хобитата си в успешен бизнес и то в България. „Осъзнах, че е изключително трудно на хората да осъществят идеите, които имат в главата си. Много говорят за тях, те са много хубави, имам много приятели, които имат страхотни идеи, но нямат смелостта да направят първата крачка и да кажат „Ок, аз ще го направя това!”, споделя Трифон.
Всичко започва преди 10 години, когато Трифон решава да внася в България масажни столове. Следващата щура за времето си идея е да направи компания за въздушна фотография.
Иначе е трето поколение пчелар, което също е превърнал в хоби, от което да изкарва пари.
„Идеята е, че както можеш да си гледаш куче, котка, хамстер, рибки и по никакъв начин да не търсиш облага от тях, напротив - да инвестираш време, любов и грижи, по този начин ти можеш да гледаш и пчели”, казва той.
Още Алберт Айнщайн е казал, че ако пчелите изчезнат от лицето на земята, хората ще оцелеят най-много 4 години след това. „Пчелите изчезват в световен мащаб. Над 30% от пчелната популация загива. Като има страни, в които загиват и над 50% от пчелите. Всички знаем, че ако пчелите изчезнат и хората ще изчезнат. Те отговарят за 80% от храната, която имаме на масата си, така че ако те изчезнат ще ни вземат с тях”, допълва Трифон.
Разтревожен, че прогнозата на физика се сбъдва, Трифон става част от фондацията „Имам си кошер”, а мисията им е да заселят 1 млн. пчели по целия свят - като помогнат с отглеждането на насекомите.
„Пчелите съвсем спокойно виреят в градска среда. Нещо, което хората не могат да възприемат или им е странно. Трябва на всички да ни е ясно, че тази територия ние сме я взели назаем от пчелите. Не ги каним на гости, ние сме им на гости”, пояснява Трифон.
Покрай работата с пчелите, Трифон все по-често се занимава и с дърво и пчелни продукти. Така се ражда поредната идея - дъбови кубчета за уиски. „При тях интересното е не толкова, че изстудяват самото уиски, а че го връщат там, откъдето то е дошло. А именно от бъчвата. Ти слагаш бъчвата в уискито, а не уискито в бъчвата. Уискито е един от малкото продукти от алкохол и дърво. Така че ти не правиш нищо различно. Когато ти сложиш бъчвата в самото уиски, дефакто кубчетата, те не променят вкуса - това е много важно. Те само придават този естествен аромат на уискито, леко на дърво”, смята той.
Казва, че работи само хобита и не чака нищо в замяна на труда си. „Генерално разликата между хоби и работа е финансовият аспект. Всичко, което изкарва пари се води за работа. И всичко, в което инвестираш пари, без да очакваш пари в замяна, е хоби. В случая е много трудно да сложа граница дали е работа или хоби. Всичко тръгва за удоволствие, но в един момент започва да изкарва пари”, казва Трифон.
А тайната на успеха вижда в това да правиш всичко с удоволствие.
„Повечето ми познати и приятели казват „Ние се чудим как така успяваш, като ти не знаеш толкова много неща! Постоянно ни питаш за най-малките неща." И това ме навежда на мисълта, че много хора, когато им дойде някаква идея си казват „Тази идея е гениална!” Хвърлят се, правят я и тя става неуспешна. Това, което аз правя и смятам, че е един от пътищата за това една идея да е успешна е ако имаш 100 познати да питаш 110 от тях какво смятат за идеята”, пояснява Трифон.
„Разликата между успелия и неуспелия човек е в това, че успелият вижда решение на абсолютно всеки проблем. Докато неуспелият вижда проблем във всяко решение”, допълва той.