Делото за проповядване на антидемократична идеология срещу първите последователи на салафизма в България след броени дни влиза отново в съда. Свидетел по него е Стефан Стойков, който за първи път разказва за конкретните прояви на радикалното ислямско течение в България.

„Не може да има друг бог освен Мохамед, не може да има друг ред освен Шериата и само меча и джихада ще наложи този ред”, казва Стойков.

Първо последователите възприемат външните белези.

„В Родопите ако отидете, българите, които изповядват исляма, ходят с пъстри дрехи. А вече е модерно да се ходи с нещо като шлифер - черни дрехи, широки”, обяснява той.

Тази тенденция потвърди и друг важен свидетел по делото за пропагандиране на война от имама на Пазарджишката махала Изток Ахмед Муса и групата.

Според Стефан Стойков последователите на салафизма четат и изучават само и единствено корана. И у нас вече има такива обучителни курсове.

„Хората, които искат да развиват тази идеология, започват да я политизират, те казват, че българските закони не важат за тях, а за тях важи само шериата”, подчертава Стойков и допълва: „В началото в Пазарджик знамето беше зелено, сега вече е черно - на ислямска държава”.

Главното мюфтийство днес осъди убийствата в Париж и подчерта, че мюсюлманите в България не трябва да бъдат възприемани като опасност за националната сигурност.

„Под никаква форма мюсюлманите нямат право да убиват или да таят омраза и желание за мъст. независимо от какво е породена. Разбира се, че поместването на карикатури на пророка Мохамед дълбоко ни осквернява, но не е това начинът”, заяви главният секретар на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

За bTV от ДАНС съобщиха, че гражданите могат да подават сигнали за терористични заплахи на тел. (02) 814 70 70 и на e-mail signals.nctc@dans.bg.

Към момента ДАНС не разполага с конкретни данни за пряка терористична заплаха за България и нейни задгранични представителства. Отчита се запазването на рисковете, свързани с наблюдавания общ ръст на тероризма в световен мащаб, съобщиха от агенцията.

В изпълнение на законовите си функции ДАНС, съвместно с МВР и останалите министерства и ведомства, изпълнява ангажиментите си по Националния план за противодействие на тероризма в страната.

Чрез действащия в ДАНС Национален контратерористичен център се осъществява непрекъснато взаимодействие със структури от сектора за сигурност и обществен ред в страната и с партньорските служби в непрекъснат режим, увериха още от агенцията.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел