Девет от децата бежанци, които село Калище изгони в началото на учебната година, вече учат в град Земен. Класните им стаи са само на десетина километра от селото, което ги отхвърли.

Мухиедин и Муауя са от Алепо и в момента са в 4-ти клас в училището в Земен. В часовете по физическо играят заедно с Хаифа, която идва от Сомалия, и с останалите си съученици, които вече наричат свои приятели.

Там има още ученици от Ирак, Сомалия и Сирия. В първи клас са и не се различават от останалите.

„Ние не можем да кажем нашите и другите деца. Те не правят разлика в игрите. Игрите ги обединяват, заедно пеят песни, това също е важно. Разбира се, случва се да се скарат за топка или за нещо в игрите, но много бързо се сляха в едно, ако мога така да кажа”, каза учителката на 1 клас в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Румяна Стаменова.

Само на 15 минути път от училището, което ги отхвърли, за децата бежанци се намериха и учители, и приятели.

„В нашия регионален инспекторат, когато се обсъждаше този проблем след инцидента в Калище всички радушно, директори приеха и даже пожелаха да отидат, тъй като с недостига на деца с демографския срив е навсякъде, а пък ние изведнъж получихме 9 деца, което е добре”, обясни директорът на училището Димитър Стоилов.

В Земен никой не разбира защо децата бяха изгонени от Калище и се радват на успехите им. Малките ученици вече са любимци на всички.