Историци ще ревизират учебниците за допуснати неточности, стана ясно след среща на учени с министъра на образованието. Тя се състоя дни, след като учебник по история за трети клас доби скандална популярност след репортаж по bTV и предизвика широка обществена дискусия.

Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но управленеито му не оставило трайни следи в българското минало. Твърдения като това в учебник по история за трети клас възмути историци и родители.

„Има неща, които през последните 25 години под влияние на интерпретации или политически влияния, са изкривени”, коментира проф. Пламен Павлов.

„Защо трябва хора, захранвани от чужди фондации, да пишат учебниците по история, питам аз? Да пишат съчинения, сборници. И те пишат, чел съм ги, в един сборник пише, че Освобождението на Бългатрия е излишно нещо”, заяви историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Според историците, учебниците трябва да се пишат от един колектив, а не от няколко. Така ще се избегнат интерпретации и неточности в съдържанието и казуси като този с учебника за 3 клас.

„Ние до един месец ще направим списък с проблемните места в учебниците, в историческото съдържание на учебниците. Министерството се ангажира, че ще ги прегледа и ще вмени на издателствата да ги приложат”, увери проф. Илия Тодев от Института по история към БАН.

„Всички сме единодушни, че тряба да се нанесат поправки, които не подменят общи постановки”, посочи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Задачата да актуализира съдържанието в учебниците по история ще трябва да бъде продължена от следващото правителство.