Иманярска "инвазия" е имало при останките на историческия град Рациария край Видин, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

Снимка: Рени Христова

Нашествието в археологическия обект е станало след 7 ноември, откогато той е без постоянна охрана. Разрушени са участъци, изследвани от археолозите през последните три години.

Снимка: Рени Христова

Иманярски изкопи се наблюдават във всички обекти, каза археологът от Историческия музей Илко Цветков, специалист по антична история. 

Разрушени са подовите нива и профилите на различна дълбочина - от 30 сантиметра до близо метър. На отделни места са направени и самостоятелни изкопи, които също стигат до около метър.

Снимка: Рени Христова

Посегателство е забелязано и на откритите основи на антична сграда, разположена непосредствено до главната улица в античния град.

Снимка: Рени Христова

Иманярите са разрушили част от подови нива на сградата на напълно разчистения и почистен от археолозите терен декуманус - централна улица на антична Рациария, както и на проучения и  почти напълно разчистен през тази и миналата година терен на резиденцията - също в центъра на античния град.

Погром е извършен и върху архитектурата на резиденцията и късноантичната баня, както и на откритата през 2014 г. северна стена с изглед към река Дунав.

Снимка: Рени Христова

Археолозите в музея определиха размерите на иманярската инвазия като невиждани за последните 25 години.

Снимка: Рени Христова

Археологът Илко Цветков съобщи за bTV, че обектът е останал без наблюдение след прекратяване на договора с двамата пазачи от страна на Община Димово, в чиято територия се намира Рациария. До тази мярка се стигнало поради липса на средства. Историците са поискали среща с областния управител на Видин утре (3 декември), за да обсъдят варианти за назначаване на охрана.