67% от българите смятат, че по време на европредседателството партиите трябва да загърбят всичките си противоречия. В същото време 51% от запитаните са на мнение, че демокрацията в България е в опасност. Това показват данните от експресен сондаж на „Галъп Интернешънъл”, проведено в периода 15-16 януари т.г. сред 801 пълнолетни българи.

От няколко месеца управляващите и особено ГЕРБ лансират тезата, че вътрешнополитическите сблъсъци трябва да минат на заден план през следващите 6 месеца, за да може България максимално да се възползва от своето европредседателство. Това е и в основата на критиките срещу БСП за вота на недоверие.

Критиците на кабинета „Борисов 3” обаче твърдят, че лошите практики във властта продължават с пълна сила и присъствието на евролидерите и чиновниците от ЕС не променя с нищо ситуацията. "Напрежението в обществото е ясно доловимо", пишат и авторите на изследването.

65% от анкетираните знаят за статиите в западната преса, които през последните дни представиха бедността и корупцията в нашата страна. 82% са съгласни с твърденията в материалите, а само 16% са на противоположното мнение.

"Председателството явно няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми – както беше отчетено и в предишни сондажи още преди месеци", коментират от "Галъп".

По отношение на европейския дневен ред почти поравно са привържениците и противниците на идеята нашата страна да помага на Турция да затопли отношенията си с ЕС.

Отново поляризиращ е въпросът дали респондентите одобряват приемането на еврото у нас. С 2% преднина, 48% срещу 46%, води лагерът на тези, които не смятат този тип политически декларации за добра новина.