Празник на кулинарията във Варна. Двама топ-готвачи разкриват тайните на френската кухня пред български ученици.
Двама от водещите готвачи на Франция Кристоф Доверн и Фредерик Гуто водят кулинарно ателие във варненската гимназия по туризъм.
Приготвят предястие с боб, домати, рохки яйца и бекон. Първото, на което учат децата, е да разпознават различните вкусове и да извличат богатството им. И за френските, и за българските кулинари от първостепенно значение е външният вид на храната.
„Човек не се храни само с уста, но и с очи и с всички сетива”, обяснява майстор-сладкарят Фредерик Гуто.
„Всяко изделие привлича вниманието на клиента с външния вид, ако не е добре оформено, ще го отминем и ще спрем вниманието си на друго изделие”, обяснява и Надежда Атанасова, която е преподавател в професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров”.
Фредерик и Кристоф преподават и във френско училище. Създатели са на втория по посещаемост в родината си кулинарен сайт.
„Целта ни не е само да научим децата как да готвят френски ястия. Да, ние показваме, но и се учим от българската кухня. Така става едно преплитане на културите. Ето, например при вас първо впечатлява вкуса на зеленчуците, вижте само шопската салата. Второ, количествата - порциите наистина са огромни”, допълва и майстор-готвачът Кристоф Доверн.
„Най-малкото е, че се научаваме на различни неща в кухнята, които можем да приложим вкъщи и тези, които искат да се занимават кулинария по нататък в чужбина, във Франция или тук, да имат добри познания”, казва ученикът Гарабет Ованезов.
Френските майстори уверяват, че въпреки изкушенията, тяхната кухня е здравословна, но ако се внимава с количествата.