В самото начало на пролетния сезон фонтаните в София са готови да заработят, съобщиха от Столична община. Всички десет съоръжения са почистени, извършена е профилактика на помпите и дюзите и са направени необходимите електрически замервания.

Фонтаните пред Народния театър „Иван Вазов" и фонтанът на площад „Бански" бяха изцяло ремонтирани през 2012 г., припомни зам.-кметът Ирина Савина. И двата са реконструирани изцяло – имат нова хидроизолация и подменени системи за фонтаниране, нагнетателни помпи, дюзи, ел.-захранване и облицовъчни плочи. Нова контролно-измервателна система следи нивото във водния басейн и автоматично допълва необходимото количество вода и изключва помпите при достигане на ниско водно ниво.

„Столичани успяха да се насладят на ефектно осветената водна архитектура на фонтана пред Народния театър през последните топли вечери на миналата година. Сега с новия си облик ще ги радва и фонтана на площад „Бански", който въвеждаме в експлоатация за първи път след реконструкцията му,” каза още Савина.

По думите й, освен подобреният естетически вид, ремонтите ще осигурят значително намаляване на месечните разходи за вода на съоръженията.

Тази година няма да заработят единствено четирите каскади и фонтана в подлеза на Националния дворец на културата, тъй като предстои да бъдат ремонтирани. Неговата реконструкция е част от проекта за възстановяване и обновяване на парковото пространство на НДК. Столична община кандидатства за финансирането му по ОП „Регионално развитие" и все още очаква одобрение.