Протест с блокада на международния път за Турция започват днес фермери от Хасковско. Причината е смъртта на стотици животни, заразени с болестта нодуларен дерматит. Хората настояват държавата да им възстанови загубите в реален размер, защото са изправени пред фалит.

В хасковското село Крум беше регистрирано едно от последните огнища на болестта. Там семейството на Асен също страда заради нодуларния   дерматит – болест, опасна само за животните, която прилича на шарка, разпространява се чрез насекомите и разболява една от всички крави на Асен.

Ваксина за болестта има, но у нас е забранена. Единственият изход заразата да бъде спряна е ликвидирането на цялото стадо.

С кравите Асен губи парите от млякото, губи и субсидиите, защото през следващите месеци ще има забрана да отглежда животни.

„Това ни е поминъкът, не знам откъде ще се прехранваме. Ние се надявахме на кравите, малко или много са препитавахме. От сега нататък не знаем какво ще правим”, казва Асен.

Държавата ще го компенсира , средно с един лев за килограм - пари, които според Асен няма да му стигнат за нищо.

Стопаните ще бъдат обезщетени по пазарни цени, увери Георги Станков, директор на Агенцията по храните в Хасково. Според Асен обаче ще им бъде платено на безценица.

„Ако си възстановя стадото, около 50-60 хиляди може да ми трябват. Ако ми дадат по-малко, не знам. Направо сме за затвора, там поне ще ни хранят , ще ни поят”, допълва Асен.

Вчера Министерството на земеделието обяви, че 200 000 лева вече са отпуснати за обезщетения на фермерите, които вече изгубиха своите животни.

Според Станков земеделското министерство е реагирало бързо и адекватно. По думите му по неофициална информация са поръчани 350 000 дози с ваксини.