Питбулът, който уби малко дете в с.Мокрище вероятно няма да бъде евтаназиран и ще подлежи на вторично социализиране. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” доц. Красимира Узунова, единственото вещо лице у нас, което работи по случаи с ухапани и убити от кучета хора.

„Доказано агресивното куче се подлага на евтаназия. Когато правих изследването видях патологична кроткост – един път не излая. Това питбул ли е?!”, посочи тя. По думите й животното е било недохранвано, държано винаги вързано без разхождане и това може да е породило високостепенен страх от присъствието на малкия Тошко и след това – агресия спрямо детето.

Препоръката на специалиста обаче е категорична – питбулът може да живее, но никога не трябва да бъде пускан навън без придружител, повод и наморник. „Не може да му се вмени вина. Винаги хората са виновни”, категорична беше доц. Узунова.

Според нея трябва задължително да се типизира нервната система на всяко куче (флегматик, холерик, меланхолик и сангвиник – също като при хората), защото от това зависи какъв подход трябва да има при възпитанието. Освен това тя се обяви за сериозни глоби за пускане на куче от едра порода без повод на улицата.

„Кучетата нямат място на улицата. Безпризорните кучета – в приютите. От общината ще скочат и ще попитат „С какво ще ги храним” – е, с хора ли да ги храним?”, запита доц. Красимира Узунова.

Междувременно в София защитници на животните организират протест срещу лошите условия в общинските приюти. Те се оплакват и, че не могат да изпращат кучета за осиновяване в чужбина заради регламент, който изисква 30-дневна карантина именно в общински приют.

„Не мога да кажа, че не позволяваме на хората да изпращат осиновените животни. Няма как това да се позволи това да се извършва в разрез със законодателството. Животните могат да бъдат дадени за осиновяване при определени законодателни мерки, т.е. те трябва да произхождат от обект, който е регистриран по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, няма как да стане това от частен имот. Това животно, което отива при друг собственик трябва да бъде с гаранции за здравен статус”, отговори Кристина Митева от БАБХ.