Точката, където е пациентът – около него са концентричните кръгове на всички: семейство, приятели, общество, организации, министерство, лекари. Всички тези хора или институции могат да бъдат отговорни и могат да бъдат по-човечни, защото това е дефицита в нашето общество в момента. Това каза в студиото на „120 минути” доц. Радосвет Горнев, обявен за „Лекар на годината”.

Той е началник на клиниката по хирургия в Болница „Лозенец”. Оперирал е и тази сутрин.

Доц. Горнев стана известен преди година, когато заведе пациенти с рак на дебелото черво на „Синята птица” в Народния театър. Идеята му дошла, когато гледал постановката предпремиетно: „Веднага реших, че това трябва да стане, точно тази романтична идея за синята птица, за доброто, за надеждата, за спасението на хората, която е много точна препратка към бялата лястовица от българската литература. Целта – те да бъдат в центъра на големия салон на Народния театър и около тях да бъдат техните близки, приятели, журналисти, лекари”.

По думите му хората с колоноректален карцином се чувстват изолирани и осъдени на смърт, а в ранен стадий заболяването е лечимо. Трябва обаче да има повече съпричастност даже у най-близките.

Той е категоричен, че хирургът има ключова роля в лечението на пациента и затова медикът трябва да спечели доверието му като ясно покаже, че е наясно какво трябва да се направи. А това общуване не трябва да приключва с края на следоперативния период.

Доц. Горнев посъветва младите медици да натрупат опит в чужбина, но след това да търсят реализация у нас.