Изборът на главен прокурор, състоял се преди ден, отприщи поредна вълна на обществено недоволство. Десетки хора се събраха пред сградата на ВСС с домати в ръце, за да протестират срещу хаоса и непрозрачното функциониране на съдебната система.

Демонстрантите издигнаха плакати, на които се четеше „Съдебната власт е равна на мафия” и „Докога”. Сред протестиращите беше и Николай Колев-Босия.

За разлика от предходния доматен протест пред Съдебната палата, когато протестиращите просто държаха доматите в ръце, днес зеленчуците действително полетяха по сградата на ВСС. Протестът бе охраняван от голям брой полицаи.

С недоволните граждани се срещна членът на ВСС Ясен Тодоров. Хората протестираха пред него за начина, по който е протекъл изборът на главен прокурор – пост, за който бе избран шефът на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, сочен за „фаворит на управляващите”.

Тодоров обаче коментира пред тълпата, че според него за главен прокурор е избран изключително достоен и компетентен човек.

Такова явно е и мнението на президента, от чийто подпис зависеше встъпването в длъжност на новия главен обвинител на държавата. Непосредствено след акцията пред ВСС стана ясно, че Росен Плевнелиев е назначил Цацаров на поста, на който бе избран в четвъртък.

Преди десетина дни "доматеният протест" пред сградата на Съдебната палата в София бе насочен срещу корупцията и намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната система.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!