След като се запозна с предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) президентът Росен Плевнелиев подписа днес указ, с който назначи Сотир Цацаров за главен прокурор на Република България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес Българският хелзинкски комитет оттегли членството си в Гражданския съвет към ВСС, тъй като „този орган е измама”. „С избора на главен прокурор мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно”, пишеше в съобщението на БХК, изпратено до медиите.

Цацаров беше избран с 18 гласа "за", трима против, трима се въздържаха. Правосъдният министър Диана Ковачева изобщо не позволи останалите кандидати да бъдат гласувани. Зад номинацията на Цацаров бяха застанали седем души. За Галина Тонева и Борислав Сарафов имаше подкрепа от по петима членове. Това означава, че за да събере 18 гласа, за Сотир Цацаров е имало преливане на гласове от друга кандидатура в последния момент.

Партията на Меглена Кунева също оспори процедурата, по която беше извършен изборът на Цацаров.

„Върху членовете на ВСС е оказан политически натиск и приетата процедура за провеждане на избора е опорочена”, твърдят и от БСП.

Мнението на ДСБ е, че с избора на шефа на Окръжния съд в Пловдив са нарушени основни точки от Конституцията и правото на хората за изразяване на позиция. Засега коментари няма само от управляващата партия ГЕРБ.

Изобрът на главен прокурор беше наблюдаван изкъсо от Евросъюза. Късно снощи, в първото си изявление пред медиите, Цацаров обясни, че критика от Брюксел би го притеснила.

„Ако Брюксел заяви, че тази процедура не е процедурата за честен вот, смятате ли, че ще се почувствам добре? Смятате ли, че няма да се почувствам най-малкото засрамен, заради държавата, на която съм гражданин”, заяви новият обвинител №:1 в държавата.

Междувременно днес десетки граждани обстреляха сградата на ВСС с домати заради скандалния вчерашен вот.


 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!