Стотици близки, колеги и приятели се поклониха пред Леда Милева и се сбогуваха с голямата българска писателка. Поклонението се състоя в столичната зала "София".

„Всички ние знаем, че няколко поколения българи се възпитаваха от добротата, хармонията, таланта, чувството за дълг, вяра, чест и достойнство, които творчеството, а и житейският пример на Леда Милева проповядваха на българското общество”, отбеляза на траурната церемония издателят Иван Гранитски.

„Тя показваше в истинския смисъл значението на думите на Атанас Далчев - "В българската литература таланти много, характери малко" - Леда Милева беше една от тези изключения на силен характер и блестящ талант. Тя бе достойна и е достойна за великия си отец Гео Милев”, допълни той.

Отбелязвайки ролята на Леда Милева на строител на Съюза на българските писатели, председателят на организацията Николай Петев посочи, че тя е носител на свободния творчески и човешки дух. „Тя възпитаваше народа ни в доброта, човечност, красота, патриотизъм, социалност и съзидание. Нейните стихове ще се четат вечно, докато има деца по тези земи”, добави той.

Пред журналисти президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов посочи, че Леда Милева ще продължи да бъде един много известен творец, защото остава със своите произведения. „Освен това, беше много благ, добър, изключителен човек, много обаятелна. Мисля, че това ще й запази място в паметта на българското общество”, коментира той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще запомни писателката с невероятната й мъдрост и позитивизъм, с които винаги разказваше за живота, най-вече за децата. „Това е една цяла епоха, но най-важното е, че ни оставя своето творчество и всъщност по този начин не си е отишла”, добави Фандъкова.

Писателят Валери Петров посочи, че са били заедно почти през целия си живот. „Аз като че ли едва сега започвам да разбирам цената й”, каза той и добави, че тя била изумителна и като поет, и като общественик, един много ценен човек.

Голямата българска писателка, преводачка, детска учителка, деятелка на културата, общественичка и дипломатка Леда Милева почина на 93-годишна възраст на рождения си ден на 5 февруари. Тя е родена през 1920 г. в София. Произхожда от забележителен род в българската история. Дъщеря е на големия български поет Гео Милев.