Директорът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов обяви готовност да си подаде оставката. Това би се случило само, ако хората, които са го назначили, му я поискат. Това обясни в ефира на "Тази сутрин" по bTV председателят на фонда Румен Порожанов.

Вчера стана ясно, че агенти на ДАНС и спецпрокуратурата правят проверка на агенцията.

"Държавният фонд "Земеделие" се проверява често", заяви Порожанов. Според него е хубаво, когато има някакви сигнали, те да бъдат проверявани. Той разкри, че на разследващите са предоставени всички необходими документи, но отказа да коментира характера на проверката.

По думите му причината за влизането на разследващите във Фонд "Земеделие" е, че ДАНС проверява конкретни договори по Програмата за развитие на селските райони.

Според него заради нередности в последните месеци не са разплатени редица проекти, кандидатствали за еврофинансиране.

Порожанов коментира и отстраняването на Янаки Червеняков. Поводът е направена проверка заради сигнал за проект на неговата тъща и конфликт на интереси, въпреки че в нея не са открити такива.

"Не искам да коментира твърдения, че Червеняков ми е близък. Като се върнах в Агенцията, той беше главен експерт", обясни още Порожанов.