Децата на революцията от 1997 г. вече водят своите деца на протестите срещу системата днес.

Магдалена Миткова от София е била на годините на сина си, когато Тодор Живков и комунизмът падат. Като дете прекарва на площадите времето на големите протести за свалянето на правителството на Жан Виденов.

„Била съм на 10 години, баба ми и майка ми ме водеха на протести. Ежедневието ни минаваше в ходене на протести и чакане на резултатите от тези протести,” разказа младата майка пред bTV.

За Магдалена събитията днес са дежавю. Родителите на хиляди деца на площадите днес са били деца, когато България за последно въстана, поиска и получи голяма промяна - през 1997 г.

За разликите и приликите между митингите от 1990, 1997 и 2013 г. ясен спомен има художникът Правдолюб Иванов. Той е автор на най-популярното послание на протестите от последната седмица – „Не съм платен - мразя ви безплатно”.

„Разликата е, че тогава нямаше интернет. Тогава политиците вървяха пред хората, предвиждаха събитията. Сега сякаш вървят след нас. Спомням си тогава през януари като сваляхме Виденов, шествията бяха сиви, имаше съмнения. Сега е различно, сега е весело. Много хора с артистични професии или просто остроумни хора измислят остроумни послания, с които да уязвим тези, които можем да наречем „наглите" или отвратителните, които ни управляват в момента. Има невероятно ведро настроение. Всеки измисля нещо с невероятно чувство за хумор,” разказа Правдолюб Иванов пред bTV.

На избухналите големи протестите от последната седмица няма политически лидери и речи, за разлика от всички останали значими митинги по време на прехода. „Според мен разликата е, че преди БСП разполагаше с ДС, за да осъществи плановете си. Днес ДС използва тези партии, за да осъществи плановете си. Това е за мен огромната разлика,” допълни Правдолюб Иванов.

Разликата между протестите от 90-те и сега е, че посланията идват от гражданите чрез плакатите, а политиците са само странични наблюдатели, засега - неразбиращи. „Смятам, че ще победим с позитивизъм и надежда, че България трябва да е различна. Просто смятам, че промяната, прехода, започва от тази година,” категоричен е художникът.

За поредното си послание на седмия ден от протеста Правдолюб е провокиран от зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

„Когато заяви, че ни плащат по 40 лева, ме принуди днес да залепя на детето си този надпис - протестирам на половин тарифа, защото очевидно този, който плаща, няма да е съгласен за дете да плати цялата сума. За мен е най-важен първия лозунг, с който дойдох първия ден, но не го нося, защото искам всеки ден да идвам с нов лозунг. Той е „Мафията си има правителство, дали си има народ, зависи от нас ". Този е най-важен,” подчерта Правдолюб Иванов.

Художникът вярва, че присъствието на толкова много деца на митингите днес е знаково. „Това е протестът на децата срещу децата. Тоест децата на комунистическата олигархия сега след 23 години станаха на възраст, владеят лостовете. И сега децата на тези, които са живели при бащите им, сега излязоха да свалят синовете и дъщерите им,” обясни той.

Според Правдолюб и Магдалена усилията на гражданите от 1997 г. не са отишли напразно и са променили България за добро, но не достатъчно. Затова вярват в гражданските усилия и днес. „Имам бебе на 7 дни и вместо да се прибирам да го къпя, аз протестирам, но го правя и за по-голямата си дъщеря,” посочи художникът.

„Вече като родител, мисля, че трябва да подкрепят детето си и затова съм тук. Иска ми се да се промени нещо, но не знам дали ще има резултат. Вярвам, че има смисъл, защото има млади хора по улиците и може да се промени. Това, че има толкова много хора, би трябвало да означава нещо. Би трябвало да означава промяна. Ако няма контрол от народа, те правят каквото си искат - крадат и ни лъжат и това продължава вече толкова години,” каза в заключение Магдалена Миткова.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите