580 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, а над 7 400 са ранените.
Такава е статистиката в Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия се отбелязва за девети път на днешния 16 ноември.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на хилядите хора, загинали по пътищата вследствие на злополуки.

В инициативите по този повод се включват служители на „Пътна полиция” и на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. След сутрешната литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”, ще бъде отслужена и панихида в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Възпоменателни молитви и панихиди се извършват още от петък в храмовете на основните религиозни вероизповедания в страната, се посочва в съобщението.

В 11:30 часа пред „брояча на катастрофите” на ВМА в столицата в памет на загиналите при ПТП се открива възпоменателна инсталация. Служители на „Пътна полиция” ще предоставят информация за пътнотранспортния травматизъм в страната.

В Центъра по кръводаряване във ВМА и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде обявено началото на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24 ноември в цялата страна.

Партньори в инициативите за отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП са Българският Червен кръст, „Пътна полиция”, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Националният съвет на религиозните общности в България, както и основните вероизповедания, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и Съюзът на българските автомобилисти.