Протестиращите имат култура да изразяват исканията си, но е необходима и политическа култура да управляваш по време на протести. Това заяви в предаването „Тази сутрин” председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Той коментира обръщението на председателя на Народното събрание Михаил Миков от миналата седмица, в което той разкритикува медиите, че допринасят за „ескалиране на напрежението” с начина, по който отразяват гражданското недоволство.

„Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист,” посочи той.

Обръщението предизвика остри реакции от страна на медиите и неправителствените организации. СЕМ публикува декларация, с която напомни, че според закона политиците нямат право на намеса в редакционната политика на медиите.

„Михаил Миков е от балансираните културни лица на БСП. Въпросът е дали зад това изказване не се крие план за действие – чрез лостове, виждани многократно през годините,” подчерта Георги Лозанов. По думите му, медиите реагираха, за да не се превърне „пожеланието в назидание”.

„Първият рефлекс, който не се промени в годините на прехода, е да се нахвърлят върху образа, а не да подходят с действия към реформи,” отбеляза още медийният експерт.

„Плурализмът е изискване само за обществените медии, частните могат да имат своя гледна точка. Трите национални телевизии имат балансирано представяне на протестите и на основните новини,” обясни още Лозанов, като допълни, че на територията на медиите се води граждански дебат.

Според Георги Лозанов демонстрациите през февруари и юни са един и същи протест, който протича различно във времето и пространството. „Има разлика в мотивацията и стила, но става дума за промяна на начина, по който се прави политика в България,” обясни той.

Въпрос на прозрачност

Той отправи критика към новото парламентарно мнозинство, което е наследило от предишното правото да избере нов член на СЕМ. „Парламентът прави избор спешно и по непрозрачна процедура,” посочи Лозанов и отбеляза, че това се случва на фона на критиките за непрозрачния избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС и на редица други кадрови грешки.

„Предполагам, че това е свързано с предстоящия избор на директор на БНТ. При положение, че ще има конкурс за директор на обществена медия, може да се предполага, че като се търси спешно назначение, то ще дойде с поръчка да намери определен човек за директорския пост,” обясни Георги Лозанов.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!