За първи път у нас има учебна специалност "Военен лекар". Обучението се провежда едновременно във Висшето военноморско училище и Медицинския университет във Варна и Военномедицинска академия в София. Учебната година за 19 младежи от първия випуск започна преди дни.

15 девойки и четирима млади мъже са първите, записали се в специалност „Военен лекар”. Освен че ще положат Хипократова клетва, те вече се заклеха и пред Отечеството. След 6 годишно образование, студентите ще бъдат магистър по медицина и бакалавър по Организация и управление на военни формирования.

Военният лекар съчетава призванието да спасяваш човешки живот с обичта към родината, казват първокурсниците. „Качествата, които ни учат тук да имаме, ще ни помогнат в по-екстремни условия, както да помагаме от медицинска гледна точка, така и на отечеството”, смята Лора Хаджиянева.

Стресът, който ни бива упражняван от двете професии, които искаме да придобием след това, ще ни помогне да се справим още по-добре в евентуални бойни ситуации. „Те ще бъдат изградени и като офицери и като медицински специалисти, като лекари, което е абсолютно необходимо за България, за нас”, посочва Димана Славова от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”.

Образованието включва тренировки за оцеляване в тежки условия и медицинските знания и практика. Хуманизмът на лекарската професия и честта на пагона ще формират бъдещите специалисти, уверени са преподавателите им. Студентите имат гарантирана реализация – с договор за работа като военен лекар 10 години след като завършат.