Ако ни е приоритет този, който е прекалил, а не детенцето – какво правим. Искаме да сме европейци, ама не дотам. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков във връзка с реформите в спешната помощ.

Той посочи, че целта е до 2020 г. да приключи проектът за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за спешните медици, като от Нова година ще има нова актуализация на заплатите. По думите му максимален брой от случаите с код „Червено” трябва да бъдат достигнати за 8 минути, като при всяко изоставане от норматива трябва да следва анализ.

Шарков посочи, че в малките населени места често има един стационарен и един мобилен екип и когато има две повиквания – едното за дете или катастрофа, а другото – за високо кръвно или пациент, почувствал се зле след употреба на алкохол, „мобилният екип отива при детенцето, а не при този, който се е напил”.

Той отбеляза, че на вратата на филиала на спешната помощ в Букурещ „пише 120 минути” (за колкото се планира да се обработват най-леките случаи и у нас – б.р.).

Той посочи, че до февруари ще има готов Закон за здравето, който ще има и текстове, свързани с работата на ТЕЛК комисиите.