Цяло село мечтае да има работеща църква. Години наред жителите на Богданлия не могат да възстановят единствения си храм. Мечтата им обаче изглежда все по-постижима.

Към това село няма пътни знаци и, въпреки че е само на 40 минути път от столицата, дори не може да го откриете на картата. Няма аптека, нито училище, а само една църква, чиито стени са надвиснали опасно. 24-имата жители на Богданлия влизат вътре с притаен дъх, тъй като покривът всеки момент може да се стовари върху главите им.

Години наред малкото останали местни хора укрепват църквата с подръчни материали и лични средства, но ефектът е само временен. Храмът може да бъде спасен само с основен ремонт. Хората вече събират пари за възстановяването, но както в много други истории, подобни чудеса по Коледа се случват само с много пари и помощ.

Досега са събрани около 8000 лева. Това е може би единственият паметник на културата от такъв ранг в околията. Необходимата за ремонта сума е 30-40 хиляди евро.

Проблемът няма да се разреши само със събирането на парите. Църквата, която е построена през 1882 година, е паметник на културата. Затова, и да имат средствата, хората от селото трябва да чакат за разрешителни от Министерството на културата и Патриаршията. Но вярват, че бюрокрацията все пак няма да се окаже по-силна от желанието им - просто да имат църква.

Сметка номер: 70004522103127

BIC UNCRBGSF

BG 10UNCR 700045221031127

Д.Симеонов