Ана Илиева, член на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, постави под съмнение позицията на Пенка Георгиева, също член на обществения съвет.

Пенка Георгиева беше гост в предаването „Тази сутрин” преди седмица. Тогава тя заяви, че новият директор на фонда д-р Мариета Райкова оказва натиск върху родителите на тежко болни деца да оттеглят заявленията си.

„Искам напълно да се разгранича от думите на Пенка Георгиева. Тя не е представител на пациентски организации, за каквато се представя”, категорична е Ана Илиева.

Илиева пожела да разбере кой е назначил Георгиева за член на обществения съвет.

„Това, което тя заяви на родителите (на сиамските близнаци от Сливен – б.р.) – да намерят оферта, а ние ще я платим… Защо е обещала?”, попита Илиева.

„Има си правилник, който трябва да се спазва. Оттам насетне всичко друго е незаконосъобразно. Пенка Георгева не представлява никой”, категорична е Илиева.

По повод обвиненията срещу новия директор, Илиева напълно отрече да се указва натиск. „При изискана документация, родителите не са я представили”, допълни тя.

„Нямаме проблеми с новия директор. Изключително компетентна е, колегите също са на моето мнение. Тя е педантичен човек и гледа да изчисти натрупаните неща”, допълни още Илиева.

Съгласно нов правилник за Фонда на лечение деца, който предстои да бъде приет, ще има говорител, който ще бъде избран, за да отговаря на въпроси на медиите. Ако бъде приет, членове на обществения съвет няма да могат да гостуват в медии.

Много хора изразиха притесненията си, че това ще доведе до цензура и няма да се разбира за нарушенията във фонда.

„Не би трябвало да е така, но ако се приеме този правилник, ще се съобразим с него”, каза Илиева.