Центрове за лечение на зависимости настояват за финансова подкрепа от държавата. Сега тези места се финансират частично по различни програми, но средствата не достигат.

От осем години Костадин се бори със зависимостта си. Започнал е на 17 с марихуана. „То е един омагьосан кръг – днес марихуана, утре алкохол, по-сериозно нещо, и не съм себе си”, казва той.

Той е един от 16-те зависими, които се лекуват в терапевтичната общност „Ново начало”. Центърът се финансира основно чрез дарения и има статут на „защитен дом”.

„Има някакъв лицензионен режим, под който организация като нашата попадат, но финансиране като делегиран бюджет на практика няма”, казва Желяз Андреев от организацията и допълва. Че хората със зависимост, които имат някакви здравни осигуровки, не могат да се възползват.

От здравното министерство отговориха, че и сега финансират лечебни заведения, както и различни програми за рехабилитация. Според „Ново начало” обаче парите са недостатъчни и откриват ДМС номер за набиране на средства.

„Необходима е дългосрочна програма, средства. А тези средства лесно могат да се наберат само чрез спазването на закона, който казва, че процент от всички акцизни стоки може да отиде за здравето на хората”, обяснява д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

1 700 000 лева е получило здравното министерство от акцизни стоки за последните пет години. Тези пари обаче не се използват само за лечение и превенция на зависимости, а влизат в общия бюджет на ведомството.