Обликът на бивше полицейско управление в Бургас ще бъде рязко променен, след като от общината решиха да го превърнат в модерна детска градина със 120 места.

Сградата на РПУ-то се намира в комплекс „Лазур” и до средата на 90-те години на миналия век функционира като ясла. След това местната власт я отдала за ползване от полицията, въпреки недостатъчната база за отглеждане на децата в морския град

Поредната промяна стана възможна преди година, когато 5-то РПУ се измести в нова сграда, а Община Бургас се зае да превърне старата отново в детска градина, като в момента тече конкурс за избор на изпълнител.

Строително-монтажните действия по план ще започнат в началото на лятото. Предстои основен външен и вътрешен ремонт на сградата, включително подмяна на дограма и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Осигуреното финансиране е смесено – държавни средства и средства на Община Бургас.

Кметът Димитър Николов и заместникът му Йорданка Ананиева обсъдиха възможността догодина, като втори етап на ремонта, новата градина да се сдобие с басейн и физкултурен салон.

Кметът информира още, че през 2013 г. завършва строителството на две чисто нови бургаски детски градини – в квартал Банево и втори корпус на ЦДГ №13 „Надежда” в к-с „Меден рудник”. Същевременно тече проектиране на още две. „През 2007 г. заварихме 700 деца, за които нямаше място в яслите и градините. Остават още малко усилия и в Бургас няма да има нито едно чакащо дете,” заяви Димитър Николов.