В ред европейски страни няма аналог на българската Национална служба за охрана, като за сигурността на държавниците се грижат специални звена към полицията. Това заяви в студиото на „Лице в лице” бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Според него НСО е военизирана специална служба, която съществува в правен вакуум и въпреки опитите за промени през годините, към момента има 1200 служители и 40 млн. лева бюджет, за да охранява „една шепа държавници”.

По думите му, единият проблем е, че комисия с участието на главния секретар на МВР и шефовете на НСО и ДАНС решава кой ще бъде пазен и кой – не. Другият въпрос е защо се правят толкова големи разходи в момент, в който тероризмът е враг №1 на Европа и на континента се реорганизират специалните служби.

Ноев посочи, че реално политиците и гражданите се охраняват от едно и също нещо – тероризма, но ако за едните има НСО с голям личен състав и бюджет, за другите има Специализиран отряд за борба с тероризма с около 100 души и една десета от парите на службата.

Бившият министър посочи, че с едно решение на Министерски съвет служителите на НСО може да минат в СОБТ.

Ноев разкритикува и мерките, които се вземат по заповед на службата при всяко посещение на високопоставен чуждестранен гост в България. По думите му даже по времето на Тодор Живков и Леонид Брежнев не се е стигало до такива крайности, които правят България да изглежда като страна от Третия свят.

Бойко Ноев предупреди, че ако се приеме Закон за НСО, той ще превърне службата в „чудовище” и „има много права на гражданите, които биха били засегнати”. Той коментира, че задължение на службата е да събира информация в интерес на опазваните лица, като това може да е правено и по време на протестите срещу кабинета „Орешарски”, но няма начин да знаем.