От разправиите между съдии цялата система се опетнява допълнително. Вместо да се карат и да се дъвчат, нека седнат и се разберат. За това призова главният редактор на в.Труд Петьо Блъсков.

В „Тази сутрин” той посочи, че именно магистратите трябва да намерят начин да променят статуквото, като преценят ясно какви са конституционните ограничения за това. На първо място е нужна смяна в системата за случайно разпределение на дела.

По думите на журналиста, в основния закон има фундаментални въпроси, които трябва да бъдат прегазени в името на съдебната реформа. След това Конституционният съд трябва да приеме мерките или не, „което звучи в нашата държавица не чак дотам невъзможно”.

Диверсанти

Блъсков атакува члена на ВСС и бивш съдия от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев. По думите му магистратът извършва „диверсия срещу съдебната система” с критичните си изказвания за разпределението на делата и работата на кадровия орган.

„Има една компания от хора, за които е много приятно да разглобят съд система и да си я сглобят както искат”, коментира Блъсков и допълни, че в Капитал и Дневник денонощно излизат статии, които създават впечатление за координирана атака.

Според него не може да се търси отговорност на Владимира Янева за заварената от нея система за случайно разпределение на делата, а освен това от 130 съдии в Софийския градски съд само 15 са поискали нейната оставка.