Платени агитки гастролират по партийните протести. На демонстрантите се дават пари, за да подкрепят определена политическа сила. Това разказва пред bTV 18-годишен младеж, който е категоричен, че не става дума за мирните протести от последната седмица, а за организирани партийни мероприятия.

За Георги Флоров протестите са начин да припечели пари. Казва, че хората като него са много и се познават. Всички са платена публика във фирми, които набират статисти за телевизионни предавания.

Всяка демонстрация ги ангажира само за по два-три часа на ден, а парите се дават на ръка. Последната му оферта е дошла във вторник от партията на Волен Сидеров.

„Една приятелка ме попита във Фейсбук дали искам да протестирам за 15 лева. Аз веднага попитах за кой, кога и къде, защото съм ходил и друг път на платени протести. Тя ми отговори - за „Атака”, 15 лева плюс ядене. Парите се раздават след 22:00 часа вечерта,” разказа Георги.

По думите му, организацията става с посредници и не може да се стигне до поръчителя. „Тя ми каза на мен, на нея й е казал някой друг,” допълни младежът.

Вместо да се влее в редиците на платената агитка на „Атака”, Георги решава да разкаже за схемата и тарифите, по които се набират клакьори. И този път предложението стига до него през социалната мрежа, а оферти получава и по телефона и ги записва.

„Ако имаш някакви приятели, да дойдеш с тях на протест за „Атака”. За 2-3 часа, 15 лева, няколко дена. Осигуряваме храна и така,” казва организаторът в телефонната слушалка.

Офертата важи за няколко дни, а сборният пункт е пред църквата „Александър Невски”. „Вече четири дни е имало платени протести на „Атака”. Ако харесат някого, го водят и на други протести и им предлагат да минат на по-високо ниво – да намерят определен брой хора за протест.

Освен 15-те лева, на протестиращите в подкрепа на Волен Сидеров се обещава и храна, твърди Георги. Обикновено става дума за парче пица или сандвич. Казва, че е натрупал опит като платена партийна агитка - участвал е във февруарските демонстрации, заради които правителството на ГЕБР подаде оставка, и неведнъж е излизал на улицата за пари.

„За свалянето на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов пак имаше платени протести. От „Атака” раздаваха по 5 лева на младежи, на възрастни жени – всичко, което може да ходи и е на крака. На 19 февруари, за обесването на Васил Левски, бях в групата на „Атака”, която идваше към паметника. Те бяха платени и аз бях там. Всичко им е платено, това трябва да се знае,” подчерта Георги Флоров.

Младежът твърди, че във февруарските протести са участвали хора, за които 5 лева и сандвич са много пари. Той обаче посочва, че плащат и други партии. „И БСП, аз дори съм привърженик на ГЕРБ, но и те са имали платени протести. Когато Борисов подаде оставка, протестът в негова подкрепа беше платен,” каза той.

От ГЕРБ категорично отрекоха, че протестът пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов е бил платен и се възмутиха. „Няма такова нещо, това е пълен абсурд. Категорично не е вярно. Много наши симпатизанти искаха да дойдат, но не успяха,” заяви Цветомир Паунов от ГЕРБ пред bTV.

От „Атака” също категорично отрекоха, че плащат на хората, дошли на протеста им.

В схемата може да влезе всеки, разказва Георги, стига да доведе приятели - тогава ще си вземе и процент. По думите му, ангажимента на един платен протестиращ е да се държи дистанцирано. „Като отидеш там, държиш се дистанцирано. Като видиш телевизия - казано ни е да се въртим с гръб, да не даваме интервюта, да не говорим с журналисти, да не говорим, че сме платени,” разказа младежът.

Георги Флоров твърди, че е приключил с кариерата си на платен протестиращ завинаги - затова и се осмели да разкаже за схемата. Казва, че оттук нататък ще се включи в мирните протести пред Министерския съвет, където пари и сандвичи няма, освен ако не си ги донесеш сам.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!