Битов абонат успя да се откаже от услугите на енергото. В момента битовите абонати купуват ток от трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕОН, които обслужват различните части на страната.

31-годишният Виктор иска да докаже на институциите, че трябва да опростят правилата за смяна на доставчика на ток и решава да изпита процедурата върху себе си. 

Пише до повече от 20 компании, които се занимават с търговия на електроенергия, обяснява им, че иска да сключи договор с тях и да се откаже от енергото, което го обслужва в момента:

Нямах много голям избор, тъй като това запитване от битов клиент ги изненада и получих само едно предложение, но пък то беше достатъчно добро, разказва Виктор Гърбев.

Виктор сключва едногодишен договор с търговец на ток. Процедурата му отнема повече от 2 месеца.  В края на юли очаква първата си сметка от новия доставчик. По собствени сметки ще плаща по-малко, отколкото досега.

С либерализацията на пазара всеки ще трябва да избира доставчик

„Всеки, който не желае да се включи в либерализирания пазар, става клиент на доставчик последна инстанция. Доставчикът последна инстанция законово е предвиден така, че той да ви продава на по-висока цена”, коментира енергийният експерт Александър Тасев

Според експертите доставчиците на ток трябва да организират мащабна информационна кампания, за да могат потребителите да се ориентират по-лесно, когато правят своя избор за търговец на електроенергия.