Около 15 млн. души говорят български. 7 млн. от тях говорят български, още 3 млн. души са в границите на българския езиков континуум – Мизия, Тракия и Македония, а останалите 5 млн. са българската миграция по света.

Това обяви в предаването „Тази сутрин” доц. Анна Кочева от Института по български език към БАН, който е изготвил карта на българския език по света.

Карта на местата по света, където се говори български (кликнете върху изображението за по-голям размер)
Снимка: bTV

Доц. Кочева припомни, че българската диаспора са разселва по различно време.

Към САЩ например има четири мигрантски вълни – в началото на XX в., след септемврийското въстание от 1923 г., след 1944 г. и последната е след 1989 г. Тя продължава.

В щата Илинойс от 2005 г. българският език е официален за администрацията, защото в този щат, в които се намира Чикаго, има много български мигранти.

„Езикът има поколенчески характер – при първото поколение той се държи много здраво, при второто поколение е в отстъпление и при третото се превръща в семеен спомен, за съжаление”, каза още езиковедът.

Тя допълни, че при смесени бракове много по-вероятно е децата да говорят български, ако майката е българка.

Едно от новите места по света, населено с българи, е Испания.

По последни данни там има около 300 хил. българи, и то предимно от родопски села. Те ще съхранят родопския диалект, смята доц. Кочева.

Цели села в Родопите са се преселили на иберийския полуостров. Сестрата на Райка от неделинското село Средец, с цялото си семейство е в Португалия от 16 години.

„Двете й внучета там са родени, там живеят, говорят на португалски, там учат”, казва Райка.

Внуците на сестрата на Райка говорят на български само вкъщи. Много деца на наши сънародници родени в чужбина с времето забравят майчиния си език.

Много зависи и какво е езиковото обкръжение. По-трудно се опазва българският в германоезична или англоезична среда. В същото време в окръг Кук на американския щат Илинойс нашият език е официално признат в данъчната администрация. В Чикаго има и няколко български училища. Габриела Симеонова от 10 години е в Америка и е категорична, че когато в бъдеще има деца те ще учат и знаят български.

Според данните на министерството на образованието в момента има 253 български неделни училища в цял свят, както и две държавни учебни заведения в Прага и Братислава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!