За първи път в историята Българската и Руската православни църкви канонизират заедно един светец. Архиепископ Серафим е известен сред народа като чудотворец, който сбъдва най-съкровените желания. Затова Църквата ще го нарича вече свети Серафим Софийски Чудотворец.

Тази вечер в Руската църква се отслужи последната панихида за архиепископ Серафим Соболев от висши архиереи и от двете църкви.

Дядо Владика, както го наричат вярващите е известен с чудотоврството си. Между 300 и 500 души се стичат всеки ден в криптата на Руската църква и му пишат молитвени писма. Предадени са стотици свидетелства за решени тежки житейски ситуации по молитвите му. Иконата на светеца беше тържествено пренесена с литийно шествие от Руската църква до катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Архиепископ Серафим Соболев пристига в България през 20-те години на миналия век, за да се грижи за руските емигранти. На смъртния си одър владиката уверил духовните си чеда, че няма да ги остави и заръчал да му пишат писма, когато имат нужда от помощ.

Така, повече от половин век стотици вярващи и невярващи се стичат на гроба на дядо Серафим и му пишат молитвени писма. А свидетелствата за чудеса са стотици.

За тържественото прославление от Москва пристигна църковна делегация. Двете църкви ще честват заедно паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец Архиепископ Богучарски на 26

Утре преди започването на Светата литургия ще бъде извършено прославлението т.е. обявяването на архиепископ Серафим за светец пред целия народ. След това ще бъде отслужен и първият молебен пред гроба на новоканонизирания светец.