Здравният министър Десислава Атанасова, чиито опити да смъкне цената на лекарствата чрез въвеждане на по-ниска ставка на ДДС засега удрят на камък, отново изтъкна, че в резултат на усилията й някои медикаменти са поевтинели с между 300 и 500 лева. По думите й в отделни случаи цената е паднала с до 87%.

Във Варна, където откри нова апаратура в УМБАЛ „Св. Марина”, Атанасова заяви, че няма драма с Данък добавена стойност за лекарствата, въпреки че по темата се заформи задочен диалог между нея и финансовия министър Симеон Дянков. Здравният министър се закани да продължи да настоява за по-нисък данък за медикаментите, въпреки че преди това вицепремиерът беше категоричен, че такава ставка няма да бъде въведена.

Вчера и премиерът Бойко Борисов се обяви против пониженото ДДС за лекарствата. Атанасова обаче каза, че министър-председателят подкрепял идеята за облекчаване на данъчното бреме за медикаментите, но трябвало да се преценят всички плюсове и минуси за хазната от такъв ход.

Предложението за намаляване на ДДС за лекарствените продукти с 2% ще се гласува следващата седмица в Министерски съвет, когато вероятно ще бъде увеличен и броят на референтните европейски държави, с които се сравняват цените на лекарствата у нас. Те трябва да станат 17 от сегашните 8.

1 300 лекарства са служебно проверени от Комисията по цени и реимбурсиране, извън вече декларираните от фирмите-производители, каза още Десислава Атанасова. По думите й здравното министерство е предложило с промяна в наредбата за цени и реимбурсация служебните проверки на комисията да се правят на всеки шест месеца, а не веднъж годишно.

Здравният министър коментира и идеята на Здравната каса за въвеждане на лимити на лекуваните заболявания.

„Методиката, която ръководството на НЗОК е предложило, е обявена за публично обсъждане... трябва да се чуят всички гледни точки,” каза Атанасова.

„Трябва да има такова разпределение, че да се осигури еднаква и достатъчно качествена медицинска помощ навсякъде в страната,” добави министърът на здравеопазването и посочи, че бюджетът на НЗОК през следващата година ще се увеличи с 50 милиона лева.

Според Атанасова средствата трябва да се разпределят по „достатъчно справедлив начин”, какъвто предложило ръководството на здравната каса.

Първият у нас център за диагностика на редки заболявания ще бъде открит във Варна през март, обяви още Десислава Атанасова. Центърът ще бъде изграден с европейски средства в университетска болница „Света Марина". Първоначално той ще започне с диагностика на хемофилия и таласемия. Центърът ще бъде част от обща европейска мрежа.

По думите на министър Атанасова на практика в момента министерството дава разрешение подобен център да бъде изграден в университетската болница във Варна. Затова все още няма разчети за нужните средства за изграждането му. Те трябва да бъдат готови скоро.