След като финансовият министър Симеон Дянков и здравният Десислава Атанасова не можаха в крайна сметка да се разберат за намаляването на ДДС ставката за лекарствата, в спора се намеси премиерът Бойко Борисов.

"Адмирирам желанието на здравния министър да се намали ДДС за лекарствата, но сметките в момента не излизат", заяви премиерът във Варна.

До намесата му в спора се стигна след като миналата седмица Атанасова обяви, че намалението на ДДС върху лекарствата се обсъжда в хода на бюджетната процедура за 2013 година, но финансовият министър я опроверга, като каза, че той няма да допусне това. Въпреки отказа на Симеон Дянков Десислава Атанасова заяви, че ще продължи да настоява за намаляване на ставката.

Според премиера обаче подобен ход ще струва на бюджета 200 милиона лева.

"Първоначално съм убеден, че при намаление на ДДС цените на лекарствата ще бъдат свалени с толкова процента, но после тихомълком и постепенно цената ще започне да се увеличава, защото нямаме механизъм, с който да я следим", обясни мотивите си премиерът.

Според него при такова положение парите отново ще отидат в джобовете на търговците и прекупвачите.

Борисов даде за пример туризма, където ДДС ставката беше намалена и българските граждани трябваше да усетят разлика в услугите.

"Гражданите не само не я усетиха, но постепенно цените пак ги изравниха и разликата между 9 и 20 процента отива в джоба на частниците", каза премиерът.

Бойко Борисов съобщи, че в бюджета за следващата година ще има още 50 милиона лева за НЗОК. Здравният министър Десислава Атанасова уточни, че тези пари ще бъдат за медицински изделия, които касата не заплаща в момента и се закупуват от пациентите.

Борисов и Атанасова откриха в МБАЛ "Св.Анна" във Варна нов компютърен томограф. Апаратът е ново поколение, с възможност за много бърза и точна диагностика на различни заболявания.