Диференцирана ставка на ДДС няма да има, обяви пред журналисти вицепремиерът Симеон Дянков, като обясни решението си отново с примера на закъсалите във финансово отношение страни.

„Това е доказано. Страните, които са във финансов колапс, всичките до една имат диференциран ДДС,” каза Дянков. „А и диференцирането на ДДС в държави с ниски ставки, както е и България, веднага води до лесно заобикаляне на данъчната система и точно заради това не искаме да вървим по техния път.”

Финансист номер 1 днес сложи точка по въпроса дали лекарствата от Нова година ще бъдат с по-ниска преференциална ДДС ставка. Налогът остава 20%, въпреки, че за намаляването му настояваше лично здравният министър Десислава Атанасова. 

Призиви за диференцирана ставка на Данък добавена стойност бяха отправени към правителството от различни посоки. През юли фармацевтите предложиха ДДС върху лекарствата да бъде намален, вместо да се реже от печалбата на търговци и дистрибутори, както предложи здравният министър Десислава Атанасова с идеята за поевтиняване на медикаментите. Според тях намаляването на надценките в аптеките ще доведе до фалити и по-доброто решение за осигуряване на по-евтини лекарства е да се намали ставката на ДДС върху тези продукти.

Финансовият министър показа характер и пред земеделските производители. След като през юни аграрният министър Мирослав Найденов обяви, че се обсъжда ДДС върху търговията със зърно да отпадне, за да се спре източването на бюджета от злоупотреби с налога, Дянков коригира своя колега, като обясни, че ДДС при търговията със зърно няма да се премахне, а ще са начислява по друг начин – като оборотен данък. От Асоциацията на зърнопроизводителите бяха поискали да бъдат освободени от ДДС при продажба, независимо дали сделката се прави вътре в страната или извън нея.

Единствената промяна при данъците е свързана с акциза върху дизела, който ще се вдигне с още стотинка и половина за литър, обяви днес Симеон Дянков.

Финансовият министър напомни, че предишните кабинети са се договорили с Еврокомисията, догодина да се направи последното по график увеличение на акциза върху дизеловото гориво. От 630 той скача на 645 лева за 1 000 литра.